Altijd druk

Stilte

Ik las vandaag in ‘Open uw hart’ van Henri Nouwen: “Het druk hebben, activiteiten ontplooien, in beweging zijn, het is bijna deel van onze aard geworden. Als we zomaar ergens op een stoel moeten zitten, zonder krant, radio, televisie, bezoek of telefoon, worden we meestal zo rusteloos en gespannen dat we alles aangrijpen wat ons weer kan afleiden.

Stilte is moeilijk te dragen, veel mensen die snakken naar stilte, rust en vrede, zouden merken dat zij de stilte van een klooster nauwelijks kunnen verdragen. Als alle beweging om hen heen verstilt, niemand hun iets vraagt of hun raad inwint of zelfs maar een helpende hand wil bieden, als er geen muziek en krant is, merken veel mensen dat ze innerlijk zo rusteloos zijn dat ze elke gelegenheid te baat nemen om zich weer ingeschakeld te weten. Daarom zijn de eerste weken of zelfs maanden in een contemplatief klooster niet altijd zo rustgevend als men zou verwachten en hoeft het ook geen verbazing te wekken dat de mensen hun vakanties vaker op overvolle stranden, campings en in amusementsparken doorbrengen dan in de stilte van een klooster.”

Het is het kenmerk van deze tijd. Hoe moeilijk is het om stilte en leegte te verduren. En toch is stilte zo natuurlijk en nodig. Bron van liefde, bron van creativiteit. Zonder stilte denderen we maar door in dezelfde dolle trein en gaan we steeds meer op elkaar lijken.